AB'NİN ACİL İHTİYAÇ KAPMASINDA MEDİKAL ÜRÜN İTHALATINA İLİŞKİN KARARI

TOBB’dan alınan yazıda, Hamburg Ticaret Ataşeliğinin Ticaret Bakanlığına ilettiği bilgiye atfen, Korona ile mücadele kapsamında ithal edilecek olan maske, dezenfektasyon malzemesi, ilaç, solumum cihazları gibi ürünlerin Avrupa Birliğine ithalinde vergisinin alınmaması ve gümrük işlemlerinde kolaylık sağlanmasına ilişkin uygulamanın AB Komisyonunun 28 Ekim 2020 tarihli ve 2020/1573 sayılı Kararına göre 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatıldığı belirtilmektedir.

Yazıda, söz konusu Karar kapsamındaki ürünlerin, Korona ile mücadele için kamu kurumları veya akredite kuruluşlar tarafından ithal edilmesi ve dağıtımlarının bedelsiz olarak yapılması şartı bulunduğu ifade edilerek ekte liste halinde sunulan bahse konu ürünlere olan talebin bir bölümünün Türkiye tarafından karşılanabileceğinin değerlendirildiği açıklanmıştır.